Social Icons

.

Pages

23 Mayıs 2012 Çarşamba

Hamile Yogası


En çok tercih edilen hamilelik dönemi egzersizi olan yoga, hafif esneme, hareket ve duruşları nefes ve gevşeme teknikleriyle birleştirir. Yoga güç, denge ve çevikliğin oluşmasına yarar ve genellikle hamilelik döneminde oluşan pelvik bölge, sırt ve bacak ağrılarını azaltır. Nefes ve vücudu senkronize eder, içsel farkındalığı artırır, vücudunuza odaklanmanızı ve güvenmenizi sağlar. Her ders gerginlik ve yorgunluktan arındıran yönlendirmeli meditasyon ile kapatılır. Düzenli yapılacak pratik ile bu unsurlar hamileliğinizin, doğum ve sonrası döneminizin çok daha konforlu geçmesini sağlayacaktır.

Sınıflar hamileliğin her dönemindeki kadınlara açıktır. Daha önceden yoga deneyimi olmasına gerek yoktur.

Faydaları;
• Bebeğe giden kan akımını artırarak onun daha iyi beslenmesini sağlar.
• Hamileliğin daha huzurlu geçmesi ve doğumun daha rahat olabilmesi için hamile kadının bedenini bu yeni duruma hazırlar.
• Meditasyon, hamilelik sırasındaki korkuları, endişeleri ve akıl karışıklıklarını gidermek için harika bir yoldur. Gevşeme egzersizleri sayesinde gebelik esnasında plasentaya giden kan akımı artar. Böylelikle hem annenin hem de bebeğin hamileliğin ilerleyen döneminde oluşacak ilave oksijen ihtiyacı sağlıklı bir şekilde karşılanmış olur.
• Doğum, fizyolojik bir olaydır. Vücudumuzun bunu başarması için kondisyonlu olması gerekir. Anne, yoga çalışmaları ile doğum esnasında kullanacağı kaslarını kuvvetlendirir.
• Asanalar pelvik taban kaslarını çalıştırır, esnemeye ve kasılmaya hazırlar. Doğum sırasında cildin yeterince esneyememesi sonucu yapılan kesiyi, doğum sonrası oluşabilecek mesane güçsüzlüğünü (idrar kaçırma) ve sarkmaları bu şekilde önler.
• Göğüs kaslarını güçlendiren duruşlar (asanalar) ile anne süt verme dönemine hazırlanır.
 
Hamilelerde Pilates
Her birey gibi gebelerin de sağlıklı yaşam için doğru egzersizlere ihtiyaçları vardır. Bunun için konusunda uzman olan kişiler tarafından gebelere özel egzersizler verilmelidir. Pilates egzersizleri de bunlardan biridir. Hamilelik sürecinde uzmanı tarafından yapılan pilatesin yoğun faydaları bulunmaktadır.
Hamilelik sürecinde anne adayında belirli vücut değişiklikleri ile beraber kas-iskelet sistemi rahatsızlıkları meydana gelebilir. Eğer zamanında önlem alınmazsa bu değişiklikler hamilelik sürecini zorlaştırabilir.
Sağlıklı bir gebelik ve kolay bir doğum için, hamilelik döneminde spor yapmak gereklidir. Hamilelik döneminde spor yapan bayanların yapmayanlara oranla daha kolay doğum gerçekleştirdikleri ve doğum sonrasında daha çabuk toparlandıkları bilinmektedir.
Faydaları:
Doğru vücut duruşunu öğrenerek omurga farkındalığınızı artırır, hamilelik sürecinde oluşabilecek vücut duruşu bozukluklarına engel olursunuz. Doğru nefes almayı öğrenir, hamilelik sırasında meydana gelen çabuk yorulmaları önleyerek doğuma hazırlanırsınız. Nefes kontrolü ve gevşeme yöntemleri sayesinde doğum öncesi ve sırasında sancıları daha iyi kontrol edersiniz. Bu durum daha rahat bir doğum yapmanıza yardımcı olur. Dolaşım ve sindirim işlevlerini düzenler. Annenin kilo kontrolünü sağlar. Dayanıklılık ve kuvvetin artmasına yardımcı olur. Doğum için gereken kasların kuvvetlenmesini sağlar. Doğum sırasındaki olası sorunların azalmasını sağlar. Doğumun daha kısa ve daha sağlıklı olmasını sağlar. Gebelik diyabetini önlemeye yardımcı olur. Doğum sonrası toparlanmayı hızlandırır.
Hamilelerde pilates egzersizlerine, gebeliğin ortalama 16. haftasında başlanır.  Haftada bir ya da iki kez düzenli olarak seanslar düzenlenir ve 32-38. haftalara kadar devam eder.  Pilatese başlamadan önce uzman fizyoterapist gerekli değerlendirmeyi yapacak, riskli gebelikler ve oluşabilecek problemler tespit edilecektir. Grup eğitimine geçerken tüm bu noktalar göz önüne alınacaktır.
 
Anne ve Bebek Yogası
Bu sınıfta doğum sonrasında ekstra dikkat gerektiren bölgelere odaklanıyor, vücudunuz dinçleşip yeniden dengesini kazanırken aynı zamanda da bebeğinizle vakit geçirip, sosyalleşme imkanı buluyorsunuz. Annenin vücut farkındalığını geliştirerek, kasları güçlendirip, dengeyi artırıyor, stres ve gerginliği azaltıyor. Sakinleşme masajı, yoga pozları, hareketler ve esneme ile bebekler de yavaş ve güvenli bir şekilde gözlemci ya da katılımcı olarak dersin içine dahil ediliyor, böylece ders çok daha zevkli bir hale geliyor.
Emzirme, besleme, yürüme, sallanma ve ağlama burada normal aktiviteler!
Bu sınıf normal doğumdan 4 hafta, sezeryan doğumdan ise 6 hafta geçirmiş anneler ve henüz aktif olarak emeklemeyen bebekler için.  Dersler hem İngilizce hem Türkçe verilebilir.
Emzirme döneminde oluşabilecek sırt, boyun ve bel ağrılarına karşı söz konusu bölgeler güçlendiriliyor, esneklik sağlanarak direnç artıyor. Rahmin küçülmesini, karnın düzleşmesini sağlıyor. Nefesin de yardımıyla postpartum depresyonu azaltmaya ya da atlatmaya yardımcı olabilir. Bebekleri rahatlatarak daha iyi uyumalarını sağlıyor. Sindirim sistemleri kuvvetleniyor, kolik bebekler rahatlıyor. Bebeklerin bağışıklık sistemi güçleniyor. Hareket ve temas, bebeğin kas ve sinir sistemini geliştiriyor.       

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Sayfamızı Beğenmenizle
Mutluluk Duyarız